zondag 20 februari 2011

20 - Ruta del Sol

Ruta del Sol gaat aan Nerja voorbij

De befaamde wielerronde van Andalusië, de Vuelta à Andalucia en ook wel Ruta Ciclista del Sol genoemd, gaat dit jaar aan Nerja voorbij. Ook vorig jaar was dat het geval, toen wel het naburig Torrox in het etappeschema was opgenomen. Dit jaar komt het internationale profpeloton het dichtst bij in Almuñecar, waar morgen het vertreksein wordt gegeven voor de eerste etappe.

De Ruta del Sol begint vandaag met een proloog, een korte tijdrit over 6,8 kilometer in Benehavis. De slotetappe is voorzien op donderdag, als de renners finishen in Antequera. De Ruta del Sol is binnen het internationale wielerpeloton een geliefde etappekoers, die veelal wordt gebruikt als voorbereiding op de grote rondes (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta d'España) en waarin de klimmers voor het eerst in het seizoen hun benen kunnen testen. Vorig jaar werd de etappewedstrijd gewonnen door de Australiër Michael Rogers, die de Belgische comingman Jurgen Vandenbroek (vijfde in de Tour de France van vorig jaar) achter zich liet. Het Nederlandse talent Bouke Mollema werd in 2010 knap vijfde in het eindklassement.

De drie grote Nederlandse ploegen staan vandaag in Benehavis aan de start. Rabobank brengt Mollema en Laurens ten Dam als klassementsrenners, met Oscar Freire als kandidaat voor een dagzege. Sebastiaan Langeveld is, helaas voor zijn familie in Nerja, niet opgenomen in de Raboselectie. Skil-Shimano heeft de jonge Robin Chaigneau als enige Nederlander opgesteld, Vacansoleil komt met aanvaller Johnny Hoogerland, nadat de ploegleiding gisteren besloot om de Spaanse kopman Ezequiel Mosquera in afwachting van een dopingonderzoek niet op te stellen. Favorieten voor de eindzege zijn in eerste instantie de Amerikaan Levi Leipheimer en de Spanjaard Samuel Sánchez. 

Etappeschema:
20 feb: Proloog - Benahavís - Benahavís (6.8 km)
21 feb: Etappe 1 - Almuñécar - Adra (161.3 km)
22 feb: Etappe 2 - Otura - Jaén (175.3 km)
23 feb: Etappe 3 - La Guardia de Jaén - Cordoba (174 km)
24 feb: Etappe 4 - Cordoba - Antequera (162.7 km)

meer info op www.vueltaandalucia.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten