maandag 9 mei 2011

9 - Grotten van Nerja


Grotten van Nerja

De Andalusische kust kent tal van trekpleisters, waarbij de Grotten van Nerja een absolute aanrader zijn. De prachtige druipsteengrotten met verbazingwekkende stalagmieten en stalactieten zijn adembenemend. Door de grotten is een fraaie wandelroute uitgezet, die de bezoeker via talloze trappen interessante rondtochten door de Cuevas de Nerja brengen. Ideaal voor die ene dag in uw vakantie dat een wolkendek meent uw zon te moeten verstoppen en daarnaast ook een aangename verkoelende wandeling tijdens een hete Andalusische zomerdag.

De grotten van Nerja werden ontdekt in de avond van 11 januari 1959, toen vijf jongens uit Nerja en Maro op vleermuizenjacht gingen bij een mijnschacht. De jongens ontdekten een zachte luchtstroom die uit een spelonk kwam en gingen de dag daarna verder op onderzoek. Met wat gereedschap braken ze de doorgang verder open, kropen er doorheen en vonden zichzelf even later terug in een grote galerij. 

Pas toen ze hun ontdekking doorvertelden aan familie en de lokale krant er enkele maanden later aandacht aan besteedde, volgde er een doorbraak.  Nader onderzoek bracht aan het licht dat de jongens niet alleen één van de grootste grotten van Europa hadden gevonden, maar ook een van de mooiste voorbeelden uit het Paleolitische tijdperk. Een ontdekking die de toekomst en status van Nerja voorgoed veranderde.

In augustus wordt er, vanwege de fabelachtige akoestiek, jaarlijks een muziekfestival gehouden in het gedeelte van de grotten dat de naam 'Sala de la Cascada' meekreeg.
De grotten van Nerja zijn dermate groot, dat tot op heden bij benadering slechts 15 procent geheel in kaart is gebracht. Gangenstelsels zijn 5 kilometer lang, de hoogste stalactiet is 32 meter. De uitgezette wandelroute is echter al genoeg om u in vervoering te brengen. Let wel: bij het fotograferen is het gebruik van flitsers verboden.

De grotten van Nerja zijn per auto/scooter/fiets prima te bereiken via de N340 naar Maro. Ook lopen er rechtstreekse bussen vanaf het busstation in Nerja (bij binnenkomst van de stad, over de brug net voor de rotonde). De openingstijden zijn dagelijks van 10-14 uur en 16-18.30 uur, in juli en augustus wordt de siësta opgeofferd tbv het toerisme en zijn de grotten dagelijks van 10-19 uur geopend. De toegangsprijzen (onder voorbehoud, kans op prijsstijgingen bij aanvang van het seizoen is altijd aanwezig), liggen rond de 9 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Jongere kinderen hebben gratis toegang.


foto's (c) RB-Holland@Nerja

bron en meer info: http://www.cuevadenerja.es/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten