maandag 21 maart 2011

20 - Klimaat

300 zondagen in Nerja

Onderzoek heeft uitgewezen dat Nerja gemiddeld circa 300 zondagen per jaar kent. Met zondagen wordt in dit geval uiteraard het aantal dagen bedoeld waarop de zon het weerbeeld overheerst. Van die 300 'zondagen' zijn er bovendien nog eens 200 zo goed als wolkenvrij. Heldere blauwe lucht, een stralende zon.

Het recente onderzoek is gebaseerd op gegevens die vanaf de beginjaren negentig zijn bijgehouden, en die dus een reeël beeld geven van de huidige omstandigheden in Nerja. Ook komt uit deze cijfers duidelijk naar voren dat het op de stranden rond Nerja altijd een paar graden warmer is dan aan de verdere Andalusische kust. Dit wordt veroorzaakt door een zogeheten microklimaat. 
Nerja, beschermd door een bescheiden bergrug aan de noordkant, de warme Middellandse Zee aan de zuidkant en regelmatige warme Afrikaanse winden kent een dergelijk microklimaat. Dit klimaat zorgt er bovendien voor dat de luchtvochtigheid een stuk minder is dat in andere kustplaatsen, omdat de lucht al een gedeelte van de vocht kwijt is op het moment dat het de kustlijn van Nerja bereikt.


Foto (c) RB-Holland@Nerja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten